Bellen

Mailen

Arnhemse horecaondernemer start uitzendbureau voor buitenlandse koks

De Arnhemse horecaondernemer Mathijs Gielen van De Staat Bar & Keuken is een tweede bedrijf begonnen: I-Cooks. Geen café of restaurant, maar een uitzendbureau dat koks uit Spanje en Portugal naar Nederland haalt om hier te werken.

Mathijs over start i-cooksMet zijn bedrijf I-Cooks, International Cooks Agency, wil Mathijs Gielen (29) zijn steentje bijdragen aan het kokstekort in Nederland. Hij runt het naast zijn horecabedrijf De Staat op de markt in Arnhem.  ‘Oplossen kunnen we dat met I-Cooks natuurlijk niet, maar wij kunnen de Nederlandse ondernemer wel ontzorgen. Vreselijk woord trouwens… Maar dat doen we echt wel. Wij zoeken de juiste persoon in het buitenland, zorgen voor de transfer naar Nederland en regelen ook huisvesting op maximaal 30 tot 40 minuten van het horecabedrijf.

Dat ontzorgen gaat best ver, vervolgt Gielen. ‘Als een kok naar Nederland komt is er direct een afspraak met de gemeente waar hij of zij gaat werken, voor de opname in het Basisregistratie Personen en de toekenning van een Burgerservicenummer. (Zorg)verkeringen regelen we ook. Verloning (via payroll) loopt via onze partner Ergon Nederland (NBBU).’ Verloning gebeurt volgens de Nederlandse horeca cao.

Eerste koks starten in maart

Gielen is in gesprek met een aantal grote restaurantketens. Namen wil hij echter nog niet noemen. Feit is dat de eerste koks in maart 2019 starten in ons land. Het gaat om ruim 20 personen. Na een aanvraag belooft I-Cooks deze tussen de vier en zes weken te kunnen vervullen. Wat de uurprijs is voor een buitenlandse chef wil Gielen niet delen. ‘Onze prijs is afhankelijk van de duur van de inzet, of het om een of meerdere koks gaat en of er wel of niet huisvesting bij zit.’

Het was niet zo zeer uit eigen ervaring dat Gielen met I-Cooks begon. ‘Maar als je met collega’s praat, gaat het altijd over het tekort aan kwalitatief personeel. Zowel keuken als bediening. In elk gesprek hoorde ik: als je nog iemand kent die bij me wil werken, moet je het laten weten… Ondernemers hebben soms maandenlang gaten in hun rooster die ze maar niet opgevuld krijgen.’ De huidige krapte op de arbeidsmarkt weerhoudt Gielen ervan een tweede horecazaak te starten. Een uitzendbureau daarentegen durfde hij wel aan.

Het bedrijf van Gielen wordt wel eens in verband gebracht met dat Dick van Ostaden, de voormalig eigenaar van Terras Top 100 winnaar Boshuys Hermitage in Oisterwijk. Van Ostaden runt KUS, Koks uit Spanje. ‘Kus is een platform en brengt vraag en aanbod bij elkaar. Ze matchen cv’s, voor zowel keuken als bediening, housekeeping en front office.’ Sinds december 2018 werkt KUS samen met Kolibrie die de payroll op zich neemt.

Engelse sprekende koks

Ongeveer driekwart-jaar geleden startte Gielen met de voorbereiding voor I-Cooks. Er zit een drietal mannen achter, waarvan Gielen de horeca vertegenwoordigt. Daarnaast is er nog een technische partner en een financiële expert. ‘Je vliegt niet zomaar een paar koks naar Nederland. We zijn echt een uitzendbureau gestart en hebben door de samenwerking met Ergon ook de benodigde papieren daarvoor. Dan moet je nog de juiste recruitment partners vinden, die kandidaten zoeken in het buitenland met de juiste werkervaring en opleiding. En dan nog de huisvesting. Dat alles is best een puzzel geweest.’

Om een gevoel te krijgen bij de kwaliteit van de opleidingen bezochten Gielen en zijn compagnons de hotelschool van Lissabon. Volgens Gielen worden daar mensen met passie voor het vak opgeleid. ‘We hebben het met eigen ogen gezien. Mensen gaan daar minimaal twee jaar naar school, vijf dagen per week. Zonder vakantie! We hebben lokale partners in Spanje en Portugal die voor ons de werving en selectie doen en interviews met kandidaten. Zij doen de eerste screening, daarna nemen wij het over.’ ‘De koks moeten Engels spreken én graag in Nederland willen werken! Wij hebben ons er overigens over verbaasd hoe goed de Portugees Engels spreekt,’ besluit Gielen.

BRON:

https://www.missethoreca.nl/

Contact

Vul onderstaand contactformulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.

Naam(Vereist)
E-mailadres(Vereist)