
‘We zijn begin 2019 gestart met I-Cooks en in maart gingen de eerste koks via ons aan het werk. Inmiddels hebben we 70 koks aan het werk. Vooral basiskoks en zelfstandig werkend koks.’ Gielen: ‘De zomerjobs lopen nu af. In die maanden zagen we wel een duidelijke piek. Maar nu zien we ook weer aanvragen komen van november tot maart. Er zijn toch ook veel horecabedrijven met een piek in de winter.’ Als Gielen vooruitkijkt, hoopt hij over een jaar zeker 140 arbeidsmigranten aan het werk te hebben in Nederland. ‘Een lelijk woord vind ik dat, arbeidsmigrant, maar ja, het dekt wel de lading. Alleen horeca, maar we willen wel uitbreiden naar bediening. We gaan daarbij wel voor kwalitatieve plaatsingen. Dat staat voorop.’
Horecaondernemers waren in het begin best wel sceptisch. Uitzendorganisaties kampen met een slecht imago. Dat hebben we wel gemerkt. Gelukkig mochten we onszelf bewijzen en kregen we opdrachten. Als je dan ondernemers niet teleurstelt, komt het goed. Klachten lossen we snel op. En mocht iemand onverhoopt niet passen in het team of het type keuken – ondanks onze screening – dan zorgen we voor een andere kandidaat.’
Huisvesting chefs
Gielen startte I-Cooks met twee compagnons. ‘Inmiddels hebben we ook drie recruiters aangenomen. Een van hen gaat wel vanaf november projectmanagement doen. Zijn taken worden het regelen en checken van huisvesting, vervoer van de koks, vanaf Schiphol naar de woonruimte, maar ook hun woon-werk verkeer en het regelen van de contracten. We bezoeken al onze accommodaties omdat we zeker willen weten dat chefs goed kunnen wonen.’ Zelf wil Gielen zich focussen op groei en nieuwe opdrachtgevers blijven werven. ‘Met sommige opdrachtgevers hebben we het eerste contact bijvoorbeeld in maart gelegd en kom je pas maanden later met een overeenkomst.’ Sinds kort heeft I-Cooks ook in Lissabon (Portugal) iemand aan het werk die voor hen de kandidaten selecteert
Het matchen van die kandidaten met de juiste opdrachtgever is niet eenvoudig gebleken. ‘Klopt de opdracht? Dekt deze de lading van hetgeen de ondernemer in praktijk wil? Kan de chef de gevraagde keuken ook daadwerkelijk koken? Is iemand onder-gekwalificeerd of overgekwalificeerd? ‘In de meeste gevallen gaat het goed. Is er sprake van een mis-match, dan lossen we dat op door een nieuwe kandidaat te plaatsen.’
Naast woonruimte regelt I-Cooks meer voor de koks die naar Nederland komen. ‘Als een kok naar Nederland komt is er direct een afspraak met de gemeente waar hij of zij gaat werken, voor de opname in het Basisregistratie Personen en de toekenning van een Burgerservicenummer. (Zorg)verkeringen regelen we ook. Verloning (via payroll) loopt via onze partner Ergon Nederland (NBBU).’
Gielen heeft nu mensen uit 14 landen in Nederland aan het werk. Maar dit aantal wordt fors teruggebracht. ‘We gaan ons focussen op Portugal en Spanje. Waarom? ‘Passie, werkethiek, loyaliteit. Mag ik het zo samenvatten? Daarom hebben we nu ook iemand in Portugal die voor ons de selectie van kandidaten doet. Momenteel krijgen we vanwege de Brexit ook heel veel aanbod van chefs die nu nog in het Verenigd Koninkrijk werken. Dus wij kunnen voldoende koks leveren aan onze opdrachtgevers.’
Kok in dienst bij opdrachtgever
Zes koks die eerst via I-Cooks werden uitgezonden, zijn nu in dienst bij hun opdrachtgever. ‘Dat was vooraf een doel van ons. Om zo structureel een oplossing te bieden aan het kokstekort. Met de opdrachtgever maken we hier vooraf al afspraken over. Voor EU-medewerkers is er vrij verkeer dus daar ligt niets ons in de weg.’ Wat wel ‘in de weg staat’ is de Wet Arbeidsmarkt in Balans die op 1 januari ingaat. ‘De kosten voor arbeid zullen met vijf tot zes procent toenemen. Helaas kunnen wij daar ook niets aan veranderen.’
Temper
I-Cooks kan goed naast een platform als Temper bestaan, zegt Gielen. ‘Temper is echt voor de heel korte termijn. Om gaten in het rooster op te vullen. Onze dienstverlening beslaat al snel een paar maanden. We zijn er echter allebei om een oplossing te bieden voor ondernemers. Het is aan de horecabedrijven om te kiezen. Of ons zelfs naast elkaar te gebruiken.’
Initiatieven die er zijn om zij-instromers op te leiden tot basiskok, moedigt Gielen ook aan. ‘Het aanbod chefs dat van een reguliere opleiding komt, is niet voldoende om de vraag naar keukenpersoneel te vervullen. Ook niet als je zij-instromers meerekent. Reguliere uitzendorganisaties kunnen ook niet aan voldoende mensen komen. I-Cooks kan het probleem ook niet geheel oplossen. We kunnen er samen wel aan bijdragen. Allemaal een klein beetje.’
Contact
Vul onderstaand contactformulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.